A tőzegáfonya

A tőzegáfonya egy jellegzetes, pikáns ízű gyümölcs, amiből gyakran készítenek szószt vagy lekvárt. Azonban e gyümölcs nemcsak íze miatt olyan kedvelt, hanem azért is, mert a húgyúti rendszer természetes gyógyszere, így a különböző, általában nőket érintő fertőzések hatékony gyógyítója. Általánosan a húgyhólyag és a húgycső gyulladásának kezelésére, a húgyúti fertőzések kiújulása ellen és a vizelet szagtalanítására használják.

tozegafonya

tőzegáfonya Amerikából származik és a kökénnyel egy családba tartozik. Évszázadok óta használják a konyhában és az orvostudományban is. Angolul craneberrynek nevezik, ami utal a daru formájú virágaira. Erőteljes gyógyhatása miatt ma már egész Észak-Amerikában megtaláljuk. Régen a sebek és a duzzanatok kezelésére használták a bogyókból készített masszát, de előszeretettel fogyasztották, hogy elkerüljék a C-vitamin hiányos állapotot, a skorbutot. Újabban azonban inkább a húgyúti rendszer fertőtlenítésére használják.

Már az 1920-as években rájöttek arra, hogy a sok áfonyát fogyasztó emberek vizelete savasabb, ami igen kedvezőtlen környezetet biztosít a baktériumok számára. Fogyasztásával a szervezetben egy úgynevezett hippursav termelődik, ami egy igen erős antibakteriális szer, így gátolja a baktériumok elszaporodását a húgyutakban. Azonban nemcsak ennek az anyagnak köszönhető, hogy segítségével kivédhetőek a felfázásos megbetegedések, hanem a benne megtalálható mannóznak, ami megakadályozza, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag falán, így azok a vizelettel együtt távoznak.  

Ma már kutatások támasztják alá, hogy a tőzegáfonya hihetetlenül jótékony hatást fejt ki a húgyúti rendszer fertőzéseinek kiküszöbölésében. Vizsgálatok bizonyítják, hogy napi fogyasztása - gyümölcslé vagy kapszula formájában egyaránt - lényege­sen csökkenti az ilyen jellegű fertőzések kiújulását. A tőzegáfonya ezenkívül nagyban csökkenti a húgyúti fertőzések időtartamát: kevesebb fájdalommal jár, csökken az égető érzés, a viszketés és az egyéb tünetek is. Persze súlyos esetekben nem helyettesíti az antibiotikumos kezelést, csupán kiegészíti azt.

Képes arra is, hogy szagtalanítsa a vizeletet, ami által ajánlatos mindazok számára, akik inkontinenciában szenvednek. De nem feledkezhetünk el magas C-vitamin tartalmáról sem, ami által véd a megfázás és a nátha ellen, illetve nagymértékben megerősíti az immunrendszerünket, ami ezáltal több kisebb és súlyosabb betegséget is képes leküzdeni.

Fontos tudni, hogy napi kétszer 2,5 dl tőzegáfonyalé már hatékonyan működik és fenntartja a vizeletkiválasztó rendszer egészségét. Persze meg kell jegyezni azt is, hogy sok ember számára ez a fél literes mennyiség kisebb emésztőrendszeri problémákat okozhat kalória-, cukor- és savtartalma miatt, ám nekik sem kell aggódniuk, hiszen a tőzegáfonya hatóanyagait kapszulákba zárva és por formájában is kézhez vehetjük. A kivonatból naponta 800 milligrammot érdemes fogyasztani (két 400 mg-os kapszulaként). Oldat formájában is fogyaszthatjuk, ennek alkalmazását mindig az adott tájékoztató szerint végezzük el. Ha megelőzésre szeretnénk a tőzegáfonyát használni, akkor napi 2,5 dl gyümölcslevet vagy 400 mg kivonatot vigyünk be a szervezetünkbe. 

Tudnunk kell, hogy minden esetben bőséges folyadékfogyasztásra van szükség ahhoz, hogy a fertőzés mihamarabb kiürüljön a szervezetből. Nincs köztudott kölcsönhatása antibiotikumokkal vagy más gyógyszerekkel, de a vizelet savasítása csökkentheti például egy másik gyógynövény, a medve ­szőlőlevél hatását, amelyet szintén gyakran alkalmaznak urológiai bántalmakra. Vagy az egyiket, vagy a másikat használjuk.

Mellékhatásai nem ismertek sem rövid, sem hosszútávú használatára tekintve. A terhes és a szoptató anyák is biztonsággal alkalmazhatják. Viszont nem helyettesíti az antibiotikumos kezelést, így a heveny fertőzések esetén 24-36 órával annak megjelenése után konzultáljunk orvosunkkal, ha nem érezzük jobban magunkat, vagy lázas állapot, hidegrázás, vesegörcs vagy véres vizelet jelentkezik.

Felfázásra termékek itt kaphatóak!

D-Mannose por 85g (NOW)

D-Mannose por 85g (NOW)

100%-osan tiszta, természetes eredetű d-mannóz tartalmú porkészítmény a húgyútak egészségéért.

Ár: 8990 Ft
Megnézem

Innovita TőzegáfonyaForte tabletta 100db

Innovita Tőzegáfonya Forte tabletta 100db

A tőzegáfonya hatóanyagai részt vehetnek a hugyút egészségének megőrzésében.

Ár: 4590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!